Následky povodní 2024

Aktuálne pracujeme na minimalizovaní škôd na už zaplavenom objekte múzea B-S 4 „Lány“ odčerpávaním vody z podzemného podlažia bunkra. Do uzavretého objektu zatiaľ presakuje relatívne čistá voda, ktorá nespôsobí až také vysoké škody ako blato a mastnoty z oleja vyplavené z motora, ktorý je súčasťou vybavenia objektu v nadzemnom podlaží a pre jeho váhu a rozmery ho nebolo možné evakuovať. Vyzerá to zatiaľ tak, že roky pripravované opatrenia na uzatvorenie strielní a zaizolovanie všetkých otvorov zatiaľ pomohli úplnému zatopeniu objektu aj vniknutiu nečistôt.

Naďalej však bojujeme s vodou vnikajúcou do objektu múzea. Pomocou motorového člna sa triedame v dvojčlenných zmenách na streche objektu a udržujeme vodné čerpadlá v prevázdke 24/7. Snažíme sa minimalizovať škody tak, aby sme čo najskôr mohli múzeum opäť otvoriť pre verejnosť.

Máme za sebou 14 rokov tvrdej práce, doslova bojovania o zachovanie tejto pamiatky, prežili sme povodne v roku 2013, prežili sme roky bez akéhokoľvek financovania okrem našich vlastných peňaženiek, prežili sme aj nevôlu zo strany predstaviteľov štátu.

Podarilo sa nám vytvoriť takú hodnotu, ktorá domácich návštevníkov vzdeláva o našej bohatej histórii a chodia sa na ňu pozerať návštevníci a oficiálni delegáti z celého sveta. Aj my robíme naše mesto a krajinu atraktívnejšou.

Naše úsilie nevzdáme ani po týchto povodniach. Ak nám v tom chcete pomôcť, môžete tak urobiť ľubovolnou finančnou pomocou na IBAN: SK6931000000004150034618

Do poznámky môžete uviesť heslo “záchrana histórie”.

Srdečne ďakujeme!

Join the discussion